Letem světem Českolipskem

Českolipsko
Českolipsko

Zhruba hodinu a půl jízdy severně od Prahy se nachází region Českolipsko. Tento kraj je bohatý na přírodní památky a hradní zříceniny, na jeho území se nachází několik oblastí s různou úrovní památkové a přírodní ochrany. Právě o něm K. H. Mácha psal:

Kudy plynete u dlouhém dálném běhu,
i tam, kde svého naleznete břehu,
tam na své pouti pozdravujte zemi.
Ach zemi krásnou, zemi milovanou,
kolébkou mou, i hrob můj,
vlast jedinou, i v dědictví mi danou,
šírou tu zemi, zemi jedinou.
Máj, III. zpěv

Restaurace Pod Habsteinem a zřícenina hradu Jestřebí

12799394_10208821975009709_3780801224341705094_n
Mix irského hovězího a kuřete s grilovanou zeleninou

Několik minut jízdy na jih od České Lípy najdete stylovou venkovskou restauraci Pod Habsteinem.  Nachází se v původním historickém domě, který býval zájezdním hostincem. Žil zde sedlák, který byl zároveň hospodským a řezníkem.

Špenátová polévka par excelence
Špenátová polévka par excellence

Vkusná rekonstrukce zachovává maximum původních prvků a přitom přidává nádech až skoro francouzského venkova. Na poměry kraje se zde nabízí spíš dražší jídlo, které je ale úžasným kulinářským zážitkem. Restaurace současně nabízí nealkoholické nápoje vlastní výroby, z domácích sirupů. Zejména za hezkého počasí je v restauraci hodně rušno, přesto je obsluha milá a svižná v rámci možností.

Jestřebí ze zdola
Jestřebí ze zdola

Nad restaurací se tyčí skalní ostroh se zříceninou středověkého hradu Jestřebí. Po vydatném jídle stojí za krátký výstup a zdolání schodiště uvnitř skalní věže. Vrchol za příznivého počasí nabízí krásné výhledy do okolní krajiny.

Jestřebí ze zhora
Jestřebí zeshora

Národní přírodní památka Peklo

Když je most moc daleko...
Když je most moc daleko…

Když se od Jestřebí vydáte zpátky směrem k České Lípě, můžete navštívit kaňonovité údolí Robečského potoka zvané Peklo.
Celá trasa od Zahrádek až do Sosnové měří zhruba 5 km a představuje příjemnou jednoduchou procházku.

DSC_5843
Pískovcové skály a chodníky přes mokřady

Údolí je lemované pískovcovými skalami, zejména v jižní polovině v blízkosti obce Zahrádky se nachází takzvané skalní byty. Jedná se o obytné prostory vytesané ve skále, které byly používané k bydlení zhruba do konce druhé světové války. Ač se to nezdá, bylo to poměrně příjemné bydlení, které nabízelo v létě chládek a v zimě teplo.

DSC_5818
Jeden trs bledule jarní

Údolí je však nejnavštěvovanější na jaře díky hojnému výskytu bledule jarní. Při naší procházce během března jsme mohli obdivovat celé bílozelené lány těchto krásných jarních květin.

Bledule všude kam se podíváš
Bledule všude kam se podíváš

Skalní hrad Sloup a rozhledna Na Stráži

Skalní Hrad Sloup
Skalní hrad Sloup

Mohutný pískovcový ostroh o výšce 30 metrů nad okolním terénem tvoří plošinu o délce 100 metrů a šířce 60 metrů. Už od dob Keltů poskytoval útočiště okolním obyvatelům, zejména ve válečných dobách.

výhled z hradu
Výhled z hradu

Nejvíce v dobách třicetileté války, kdy celý kraj několikrát vydrancovala švédská armáda.

Lucerna nad skalním kostelem
Lucerna nad skalním kostelem

Nynější podoba pochází z velké části z období baroka, kdy probíhala přestavba na poutní místo a klášter. Takže hrad je vlastně barokní sakrální objekt. Přestavba však nebyla nikdy zcela dokončena. Místo se tak stalo turistickou atrakcí nejprve pro šlechtu, později pro běžný lid.

Nám se nejvíc líbil kostel vytesaný ve skále, přirozeně prosvětlený paprsky dopadajícími z lucerny postavené v druhém patře nad ním na úplném vrcholu.

DSC_5892
Protější kopec s rozhlednou

Na protějším kopci se tyčí nově postavená rozhledna Na Stráži, otevřená v roce 2011. Ač se to vzhledem k její poloze vysoko nad hradem Sloup nezdá, cesta k ní je příjemnou krátkou procházkou lesem, jejíž délka je necelý kilometr.

Rozhledna Na Strážném
Rozhledna Na Stráži

Restaurace je teprve ve výstavbě, takže s velkým osvěžením nahoře nepočítejte. U rozhledny se ale dá koupit něco malého.

 

výhled do kraje z rozhledny
Výhled do kraje z rozhledny Na Stráži
Lesní Divadlo
Lesní Divadlo

Cesta není příliš strmá a zhruba v polovině narazíte na zajímavé Lesní divadlo.

Pivovar Cvikov

Město Cvikov má tradici vaření solidního pivka už od roku 1560, budovy nynějšího pivovaru vznikaly v 19. století. Bohužel, po znárodnění komunisty v roce 1948 pivovar přežil už jen 20 let, poté byl zavřen. Pak následoval smutný příběh devastace, kdy objekt mimo jiné sloužil jako sklad JZD či autodílny a garáže. Naštěstí chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. To se mu povedlo, vybudoval krásný moderní pivovar i s pivovarskou restaurací a ve zvelebování celého areálu hodlá ještě pokračovat. Plusovým bodem je zachování původních architektonických prvků v maximální možné míře a zakomponování do moderního designu celého pivovaru. Vydařená rekonstrukce!

Klíč k architektuře
Klíč k architektuře

My jsme šli na jisto, super nefiltrovaná 12° Klíč se čas od času objeví na pípě jako hostující a můj favorit v naší domovské hospodě Modřanská Archa.

Dakar setkání

Liaz model 2015 a Monča
Liaz model 2015 a Monča

V neděli 27. března 2016 probíhalo na závodním okruhu v Sosnové Dakar setkání. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout vozy, které se zúčastnily dakarské rallye, a také se setkat s jejich posádkami. Jedna motorka, Hummer a několik kamionů přilákali spousty diváků.

Nejen dospělí, ale zejména děti tajily dech, když se kamiony proháněly po závodním okruhu a skákaly na navezených rozblácených valech zeminy.

Tatra v letu
Tatra v letu
Liaz model 1984 a Majkl
Liaz model 1984 a Majkl

K vidění byl i kamion LIAZ z Dakaru 1985, který byl součástí exhibice in memoriam původní posádce. Součástí programu byla také autogramiáda autorů knihy Češi na Dakaru i všech zúčastněných jezdců. Přesný popis vozů i jména zúčastněných jezdců si můžete přečíst zde.

Všechny další fotky z Českolipska

Comments

comments